Over Proskenion

Proskenion is een Eindhovense toneelgroep die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. We zijn wel amateurs maar streven er naar een goed niveau van toneelspelen te behalen. Daarom werken wij met professionele regisseurs. In dit streven naar kwaliteit vinden de leden van Proskenion hun genoegen, in de inspanning hun ontspanning. Dat ons dit vrij aardig lukt bewijst een vaste kern van kritische bezoekers. Dit komt ook tot uiting in het feit dat we in 2011 de Theatertrofee van het Eindhovens Dagblad wonnen, nadat we in 2008 al tweede werden.

Proskenion wordt gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven

Proskenion heeft zich in het verleden vooral gericht op het spelen van klassiek drama. Veel grote toneelschrijvers zijn daarbij aan bod geweest. Daarna werd dit afgewisseld met goede (tragi-) komedies. De laatste jaren speelden we enkele echte klassiekers (Medea, Hamlet) in moderne bewerking, maar ook recent Nederlands toneel. In 2017 schreef onze regisseur zelf een actueel stuk.

De naam Proskenion

Oorspronkelijk was de naam Proskenion amateur theatermakers, nu wordt alleen Proskenion gebruikt. Proskenion komt uit het Grieks en betekent: voortoneel - het voorste deel van het podium.

Locatie speel- en repetitieruimte

Sinds 2022 hebben we ons gevestigd in een nieuwe theaterruimte, samen met het Freedom Theatre. Daar repeteren we en spelen we.

De locatie: Zevenaarlaan 9a te Eindhoven
(dicht bij het Evoluon)

Route

Bij nummer 9 is een doorgang voor voetgangers en fietsers naar de theaterzaal.

Bij nummer 29 is een doorgang voor auto's naar de parkeerplaats bij de theaterzaal (met beperkte plaatsen).

 

 toneelschrijvers